فولاد یکی از پر مصرف ترین فلزهای صنعتی است که مصرف آن در صنایع هر روز در حال افزایش است.
اصطلاح فولاد برای آلیاژهای آهنی که بین ۰٫۰۰۲ الی ۲٫۱ درصد وزن خود کربن دارند بکار میرود. فولادهای آلیاژی غالبا از فلزهای دیگری ترکیب می شوند. خواص فولاد به درصد کربن موجود در آن، عملیات حرارتی انجام شده بر روی آن و فلزهای آلیاژ دهنده موجود در آن بستگی دارد. امروزه تولید فولاد در جهان به هزار و سیصد میلیون تن در سال می رسد.
امروزه فولاد چگونه تولید می شود؟
تولید فولاد مدرن در سال 1856 تحت فرآیند بسمر- Bessemer آغاز شد. این فرآیند اولین فرآیند در تولید انبوه فولاد به شمار می آید. اولین بار دو مخترع، یکی در انگلستان و دیگری در پیتسبورگ، هر دو به طور همزمان ناخالصی های آهن را از طریق استفاده از انفجار هوا برای فرآیند تولید فولاد گسترش دادند.
به کمک این کشف، دیگر تولیدکنندگان فولاد نیز شروع به تکمیل این فرآیند نمودند و در نهایت تلاش جهت استفاده از روش انفجار هوا برای حفظ کربن و از بین بردن ناخالصی ها به سرانجام رسید. در نهایت، این فرآیند به روشی مقرون به صرفه جهت تولید انبوه فولاد با کیفیت بالا تبدیل شد و از آن پس مورد استفاده قرار گرفت.
فولاد ماده ای چند جوشی می باشد. برای ساختن فولاد، کربن آهن خامِ سفید را میسوزانند، تا وزنش از ۵/۳ تا ۶٪ به ۲/۰ تا ۵/۱٪ کاهش یابد، عنصرهای دیگر را در آن اندازه گیری و سنجش میکنند تا فولاد مورد نظر ساخته و حاصل شود. به عبارتی فولاد، کربور آهن است که با عناصر دیگر هم جوش شده باشد. با سوزاندن کربن آهن خام سفید و همجوش کردن آن با اندازه کمی از کربن و اندازه کردن عناصر دیگر در آن، به دو روش خمیری کردن و آب کردن فولاد ساخته می شود.
ساخت فولاد به روش خمیری:
در گذشته فولاد در صنعت فولاد سازی به این روش ساخته می شد. امروزه دیگر از این روش برای ساخت فولاد استفاده نمی شود. فرآیند ساخت فولاد در این روش به صورت زیر است:
در ابتدا آهن خام در تشت کوره شعلهای قرار داده می شد سپس بر روی آن شعله دمیده می شد تا آب شود. آهن خام ذوب شده را به هم میزدند تا کربن آن سوخته شود. به مرور با سوختن کربن آهن خام، درجه ذوب شدن افزایش یافته و شکل خمیری به خود می گرفت. خمیر فولاد که به صورت تکه تکه در آمده را با گاز انبر از کوره بیرون میآوردند و با پتک در هم میکوبیدند تا سرباره شان بریزد و به ساختاری یکپارچه تبدیل شود. فولاد یکپارچه شده نورد زده می شد تا به شکل شمش یک دست در آید. چند شمش را به صورت دسته ای در کوره گرما میدادند تا سرخ شود سپس با یک پتک سنگین دسته ها در هم کوبیده می شد تا به صورت یک تکه در می آمد. در انتها تکه های یک تکه را شکل می دادند. همواره سرباره ای که در کوره میماند به همراه هر آنچه هنگام کوبیدن خمیر فولاد از آن میریخت به دلیل اینکه ترکیب آهن داشت از نو در کنار مواد خام به کوره آهن گدازی ریخته می شد تا عملیات از ابتدا آغاز شود.
ساخت فولاد به روش آب کردن:
امروزه در تمام دنیا فولاد به روش آب کردن ساخته میشود. آهن خام مایعی که از کوره آهن گدازی به بیرون روان میگردد، در ابتدای فرآیند به تغارهای فولادی ریخته می شود و از آنجا به درون تانک مخلوط کن گهواره ای شکل ریخته می شود. برای آن که گرمای آهن خام به بدنه تغار و تانک فولادی سرایت نکند، درون آنها را با آجر نسوز آستر میکنند. در این روش از کوره هایی با حجم و ساختار متفاوت استفاده می شود. این کوره ها به صورت بلند و قوس الکتریکی به کار گرفته می شوند.
1- کوره بلند:
ساخت فولاد با فرایند کوره بلند، به عنوان فرآیند اساسی اکسیژن (BOP) شناخته می شود. در این روش، سنگ آهن با مقادیر کمی قراضه فولادی در یک کوره ترکیب می شود. سپس، اکسیژن خالص به کوره دمیده می شود که این اکسیژن باعث افزایش دمای آن می شود. قراضه نه تنها در این دما ذوب می شود، بلکه ناخالصی های آهن نیز اکسید و کاملاً تبخیر می شوند. علاوه بر این، دمای بالا، میزان کربن را به نسبت ایده آل آن کاهش داده و در نتیجه فولاد مایع تولید می شود.
2- کوره های قوس الکتریکی:
در روش کوره قوس الکتریک(EAF) ، قوس های الکتریکی با جریان زیاد مقدار زیادی ضایعات فولادی را ذوب می کنند. هنگامیکه قراضه ذوب می شود، تکنسین ها فرو آلیاژهای دیگری را به کوره می افزایند تا زمانیکه فلز مذاب به نسبت فولاد مورد نظر برسد. سپس برای تصفیه فولاد، کوره در اکسیژن منفجر می شود و آهک (اکسید کلسیم) و فلوریت (فلورید کلسیم) به آن اضافه می گردد. این مواد با ناخالصی های فولاد ترکیب شده و به ضایعات تبدیل می شوند. در نهایت این ضایعات در قسمت بالای فولاد مذاب، شناور شده، از کوره خارج و در آخر فولاد خالص جدا می شوند.
روش کوره قوس الکتریک (EAF) در حال حاضر متداول ترین روش تولید فولاد در جهان است. کوره های مدرن فولاد سازی EAF امروزی 150 تن فولاد در هر ذوب تولید می کنند که این میزان تولید تقریباً 90 دقیقه زمان می برد.
مراحل تولید فولاد ضد زنگ :
الف) ذوب شدن
مرحله اول فرآیند تولید فولاد ضد زنگ، ذوب شدن مواد اولیه است. عملیات ذوب در کوره قوس الکتریکی بین ۸ تا ۱۲ ساعت صورت می گیرد. حرارت مواد اولیه تا زمان ذوب شدن فلز تأمین می شود.
ب) حذف کربن در مراحل تولید فولاد
مقدار اضافی کربن باید از مواد ذوب شده حذف شود. این کار با پردازش فلز مذاب در مبدل AOD طی فرآیند آرگون اکسیژن زدایی انجام می شود. استفاده از AOD با تزریق مخلوط اکسیژن و آرگون به کاهش کربن کمک می کند. عناصر آلیاژی مانند نیکل و مولیبدن را می توان به مبدل AOD اضافه کرد. هر گاه به مقدار کمی از کربن نیاز باشد، می توان از مبدل جایگزین VOD (Vacuum Oxygen Decarburization) استفاده کرد.
ج) تنظیم
فرآیند تنظیم برای ایجاد تنظیمات در ترکیب شیمیایی انجام می شود. در این فرآیند در حالیکه ترکیب مورد نیاز در محدوده دمای تعیین شده نگهداری می شود، برای حذف عناصر ناخواسته و افزایش قوام ترکیب، فولاد با ترکیب مخلوط می شود.
د) شکل گیری
در مرحله شکل گیری فولاد مذاب به فرم های مختلفی سرد می شود. این فرم ها به شکل مستطیل، گرد یا مربع، میله یا لوله می باشند.
ه) نورد گرم
نورد گرم در دمای بالاتر از دمای تبلور مجدد فولاد رخ می دهد. درجه حرارت دقیق به درجه فولاد ضد زنگ مورد نظر بستگی دارد. در این مرحله فولاد به شکل صفحه، نوار و ورق در می آید.
و) نورد سرد
این فرایند زمانیکه به ابعاد خاص استثنایی نیاز باشد، استفاده می شود. نورد سرد در زیر دمای تبلور مجدد فولاد رخ می دهد. این فرآیند به کمک رول های قطر کوچک و یک سری رول های پشتیبانی انجام می شود. این فرایند امکان تولید ورق های پهن با سطح بهبود یافته را فراهم می آورد.
ه) آنیل شدن
آنیلینگ فرایندی است که طی آن نرم کردن فولاد ضد زنگ، افزایش شکل پذیری و تصفیه ساختار انجام می پذیرد. در فرآیند آنیلینگ، فولاد در شرایط کنترل شده گرم و سرد می شود.
و) رسوب زدایی
آنیلینگ موجب تشکیل مقیاس روی فولاد می شود. این مقیاس ها با استفاده از شستشوی فولاد در اسید نیتریک-هیدروفلوریک، انجام می شوند. یک روش جایگزین برای مقایس استفاده از جریان الکتریکی است.
ز) برش
با فرایند برش می توان فولاد ضد زنگ را به اندازه های مختلفی برش داد. فولاد ضد زنگ را می توان با تیغه های پرسرعت اره کرد و یا با قالب خالی کرد. روش های دیگری برای برش فولاد وجود دارد همانند برش با شعله، که از یک مشعل شعله ور شده با اکسیژن، پروپان و پودر آهن تشکیل شده و یا برش جت پلاسما که از یک ستون گاز یونیزه همراه با قوس الکتریکی برای برش فلز کاربرد دارد.
ح) صیقل سطح
صیقل سطح باعث می شود تا بهترین ظاهر برای محصولات فولاد ضد زنگ فراهم آید. جهت صیقل فولاد، از چرخ ها یا تسمه های ساینده استفاده می شود. سطح صاف مقاومت بهتر و بیشتری را در مقابل خوردگی فراهم می کند.